Peloponnesos en Saronische Eilanden

Arcadia

Arcadia ligt in het centrum van de Peloponnesos.  Een afwisseling van in cultuur gebrachte valleien, met coniferen bedekte bergen en diepe kloven zoals de Louisios kloof. De kloosters op steile hellingen en de kleine typische dorpjes in de heuvels, zoals Stemnitsa en Dimitsana, verschillen sterk van de kustgebieden.

Kythira

Kythira, het eiland van de godin van de liefde Aphrodite, behoort door zijn Venetiaans verleden tot de Ionische eilanden maar bestuurlijk tot Attica. Het eiland ligt ten zuiden van de Peloponnesos en is /- 300 km² groot. In het noorden is er heide en dennenbossen, in het zuiden zijn er ruige bergpassen begroeid met mirte. De witte dorpjes doen denken aan de Cycladen. De hoofdstad Chora ligt tegen een heuvel en heeft een prachtig fort. Er zijn heel wat bezienswaardigheden zoals het klooster van Agios Ioannis, de Kandouni brug, de ruïnes van Kato Chora en Paleohora. Het eiland is gemakkelijk te bereiken met de ferry vanuit Gythio op de Peloponnesos.

Kythira

Korinthia

Het departement Korinthia heeft een ideale ligging centraal in Griekenland. Het beroemde kanaal van Korinthe verbindt de Ionische Zee met de Egeïsche Zee. Kleinere schepen kunnen hierdoor een kortere route volgen tussen bijvoorbeeld Piraeus en de Ionische eilanden. Van hieruit kan u de culturele toppers van de Peloponnesos ontdekken zoals Epidaurus, Mycene, Nafplio, Mystras en de hangende kloosters in de Lousios kloof.  Athene is eveneens vlot bereikbaar.

Achaïa

Regio ten Noord-Westen van de Peloponnesos. Belangrijkste stad is Patras. De berg Helmos is 2.355 m hoog en word doorsneden door diepe kloven waaronder de Mavroneri kloof.  De kloosters Agiou Georgiou  Feneou en Moni Agias zijn het bezoeken waard. De Grot van de Meren nabij Kastria bestaat uit 3 niveaus en 15 meren waarvan er 2 te bezoeken zijn. Kalavryta is beroemd in de Griekse geschiedenis omwille van de Onafhankelijkheidsoorlog.

In deze regio kan men de Achaïa Klauss wijnmakerij bezoeken, dit is een van de grootste wijnproducenten van Griekenland. De met lagunen bezaaide kust van Kalogria behoort tot de grootste moerasgebieden van Europa en heeft een gevarieerde fauna.

Laconia

Laconia ligt in de meest zuidoostelijke hoek van de Peloponnesos.  de hoofdstad is Sparta. Het gebied wordt in het westen en oosten begrensd door de gebergten van Taigetos en de Parnon. Op het meest zuidoostelijke punt heb je Monemvasia, het Griekse Gibraltar.  Ong. 7 km ten westen van Sparta is er de laat Byzantijnse spookstad Mystras. Het Griekse havenstadje Githion is de toegangspoort naar het schiereiland Mani (de middelste vinger van de Peloponnesos).

Argolis

De meest gekende streek van de Peloponnesos, ten Noord-Oosten van het schiereiland en ten Zuiden van Korinthe. Het ommuurde paleiscomplex van Mycene, het prachtig theater van Epidaurus en het elegante stadje Nafplio zijn de toppers van de regio.

Messinia

Het meest zuidwestelijke punt van de Peloponnesos heeft zijn naam te danken aan Messene, de vrouw van de eerste koning van Polycaon.  De hoofplaats is Kalamata, tevens een belangrijke haven en een uitgangspunt om de pittoreske haventjes en vissersdorpjes zoals Koroni, Methoni en Finikouda te ontdekken.

Ilia

Ilia ligt ten Westen van de Peloponnesos en is vooral gekend om de prachtige antieke site Olympia, heilig oord en bakermat van de Olympische Spelen.  Aan de kust van Ilia zijn er prachtige zandstranden.

Poros - Saronische Eilanden

Het kleine vredige eiland Poros ligt heel dicht bij het schiereiland Peloponnesos. Zo dicht dat de moderne wijk (Galatas) van de hoofdstad Poros zich op de Peloponnesos bevindt. Het eiland is in 2 gesplitst door een kanaal in het beboste Kalavria en het vulkanische Sferia. De hoofdstad bestaat uit smalle straatjes en gezellige pleintjes. Vanuit Poros kan u een zeilboot huren of zeillessen volgen (zie hoofdstuk cruises). U kan uiteraard ook gemakkelijk de Peloponnesos verkennen.

Hydra - Saronische eilanden

Het Saronisch eiland Hydra wordt gedomineerd door een rotsachtige bergkam van 18 km lang. Vanaf de 15e eeuw was het eiland een belangrijke marinebasis. Nu is het eiland een belangrijke toeristische bestemming. De verkeersvrije oude stad ligt in een uitzonderlijke mooie omgeving en heeft zijn charme behouden. Het is één van de mooiste vissers- en jachthavens van Griekenland. Vooral 's avonds, als alle dagjesmensen vertrokken zijn, is het puur genieten in één van de vele restaurantjes en taverna's.

Hydra

Bekijk ons magazine

 

In de kijker

In the picture