Noord en Centraal Griekenland

Athene

De Griekse hoofdstad bestaat al 3.500 jaar maar het hoogtepunt viel in de klassieke periode.  Dit is de periode waarin veel gebouwen werden opgetrokken. De grootste bloei was in de 5de eeuw V.C., de eeuw van Pericles. Toen werd de Acropolis gebouwd.  Tijdens het Byzantijnse Rijk en de Turkse overheersing speelde Athene een minder belangrijke rol.  Vanaf 1834 kreeg de stad als hoofdstad van Griekenland opnieuw een grote betekenis.  Het Nationaal Archeologisch Museum, de Acropolis, de Agora en het Benaki Museum moet u zeker bezoeken.  Geniet eveneens van de gezellige Plakawijk.

Atheense Riviera

De kuststrook van Piraeus naar Sounion wordt ook de Apollokust genoemd.  In dit gedeelte zijn er veel stranden en badplaatsen, zoals Glyfada, Vouliagmeni en Anavysos.  Hier logeert u aan zee en kan u zowel het levendige Athene bezoeken als de ruïnes van de Poseidontempel op Kaap Sounion.

Sterea Ellada

Deze regio in centraal Griekenland wordt gekenmerkt in het westen door een ruig berglandschap en in oostelijke richting door grote vlaktes.  Hoogtepunten zijn het Parnassosgebergte met zijn kleine, pittoreske dorpjes zoals Delphi, een zeer belangrijke plaats in de antieke wereld, en Ossios Loucas, het Griekse hoogtepunt van de Byzantijnse cultuur.  In het zuiden is deze streek begrensd door de Golf van Korinthe waar u kan genieten van de zee.

Thessalia

In deze streek trekken de 23 Metéorakloosters ongetwijfeld de meeste aandacht.  Deze zijn op rotsformaties rond de stad Kalambaka gebouwd.  Nu zijn er nog zes in gebruik zodat u er de Grieks-orthodoxe godsdienst kunt ervaren.  Het landschap is er zeer ruw en bergachtig. De verbindingswegen zijn in goede staat.

Ipirus

Deze streek heeft een eigen ontwikkeling gekend.  Ioànnina is de belangrijkste stad en is gekend voor het zilversmeedwerk.  Overal zijn er Turkse invloeden merkbaar.  De stad heeft een grote historische betekenis.  De streek is zeer bergachtig en ruig en de verbindingswegen zijn in goede staat.

Makedonia & Thracië

De belangrijkste stad in Makedonia is Thessaloniki.  Deze universiteitsstad is een bruisende metropool, waar het aangenaam genieten is van het avondleven.  De stad is heel geschikt als uitvalsbasis voor uitstappen in de omgeving.  De schiereilanden van Chalkidiki bieden mooie stranden.  Historisch gezien hebben enkele belangrijke gebeurtenissen hun stempel gedrukt op deze streek. Het was bijvoorbeeld de geboorteplaats van Alexander De Grote.  U vindt er ook de Athosberg. Dit is hét centrum van de Grieks-orthodoxe godsdienst.

Thessaloniki

De tweede grootste stad van Griekenland werd in 315 v.C. gesticht door koning Cassander. Het is een drukke haven en heeft een aantrekkelijke boulevard, de Paralia, en een mooi park.  Het is een kosmopolitische stad met een rijk cultureel leven en schitterende kerken zoals de Agia Sofia en de Agios Dimitrios, de grootste in Griekenland. De beroemdste bezienswaardigheid van de stad is de Witte Toren.  Er zijn veel musea waaronder het Archeologisch Museum.

Bekijk ons magazine

 

In de kijker

In the picture