Kreta

Chania

Chania is de meest westelijke regio van Kreta. Het is tevens de meest groene kant van het eiland en zeer gevarieerd in reliëf. De verscheidenheid in fauna en flora laten u toe om volop van de natuur te genieten. Zo is er de gekende Samaria-kloof, de langste ravijn van Europa. Natuurlijk is er ook de stad Chania. Deze havenstad heeft veel Venetiaanse invloeden. Het nabij gelegen schiereiland Akrotiri nodigt uit tot een verdere verkenning. Stranden die de moeite waard zijn vindt u  in het zuidwesten in Elafonisi en aan de noordkust in de omgeving van Georgioupolis.

Rethymnon

Rethymnon ligt ten oosten van Chania. Deze regio is ook genoemd naar zijn hoofdstad. De stad Rethymnon heeft een bloeiperiode meegemaakt tijdens de Venetiaanse periode.
Van Rethymnon tot Georgioupolis vindt u een 20 km lange strook met zandstranden. In het centrum van de provincie is het dorpje Spili de moeite waard om te bezoeken. In het zuiden kijkt Chora Sfakion, aan het einde van de prachtige Imbros-kloof, uit op de Libische Zee. Ook Plakias is een goed uitgangspunt om de omgeving te verkennen. Een adembenemende tocht leidt u door de Amari-vallei. Andere interessepunten zijn Agia Galini en Agia Triada .

Heraklion

De geschiedenis van de hoofdstad van Kreta en van de gelijknamige regio gaat terug tot het steentijdperk. Lange tijd zag de stad er onaantrekkelijk uit door zijn betonnen flatgebouwen en de verkeerschaos. Maar ook hier vindt u mooie Venetiaanse architectuur. De stad meet zich ook een moderner imago aan, getuige de vele trendy shops, lounge bars en new style restaurants. Een must om te bezoeken is het archeoligisch museum in het centrum van de stad gecombineerd met het Minoïsche paleis van Knossos.

Lassithi

De meest oostelijke provincie van Kreta is Lassithi. Agios Nikolaos is de hoofdstad. Deze regio heeft een meer mondain sfeertje. Agios Nikolaos en Elounda spannen hierbij de kroon. Helemaal in het oosten is er het palmenstrand van Vai. Een heel authentieke site is de ruïne van Zakros. Het plateau van Lassithi is zeker de moeite waard om er een grote rondrit te maken. In het zuiden kan men in het kuststadje Ierapetra leuke visrestaurantjes vinden.  Een excursie naar het melaatseneiland Spinalonga mag niet ontbreken.

Bekijk ons magazine

 

In de kijker

In the picture